عکاسی پرتره و چهره چیست؟ عکاسی پرتره یا عکاسی چهره به شاخهای از عکاسی گفته میشود که شاخص آن چهرهٔ انسان است.
این نوع از عکاسی بهعنوان یک چالش مداوم است که احتیاج به خلاقیت عکاسان دارد تا بتوانند پرترههای زیبایی را خلق بکنند. عکاسی پرتره از معروفترین نوع عکاسی به شمار میرود که موردتوجه عکاسان حرفهای و آماتور است.
عکس پرتره مانند عکسهای فوری نیست بلکه نوعی عکس ترکیبی محسوب میشود. در این نوع عکاسی فرد ساکت و آرام در جای خود قرار میگیرد و به شکل مستقیم به عکاس زل میزند. پرترهنگاری به شکل معمول معطوف به چهرهٔ انسانها است. تاریخچهٔ این مدل عکاسی به اواسط قرن 12 شمسی میرسد.
در آن زمان افراد مجبور بودند که با استفاده از یک روش قدیمی که بهوسیلهٔ صفحات نقرهای حساس به جیوه و ید انجام میگرفت عکس بگیرند. اما با ظهور عکس پرتره همهٔ این مشکلات از بین رفت. عکس پرتره خیلی سریع از محبوبیت بالایی برخوردار شد.
شاخههای عکاسی پرتره
عکاسی پرتره شامل زیر شاخههای مختلفی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
عکاسی پرتره تمامقد: این نوع از پرتره باید دارای کادر مستطیل شکل بوده و به شکل عمودی باشد.
پرتره پرسنلی: همانطور که از نام این نوع عکس بر میآید به شکل پرسنلی بوده و معمولاً برای ادارات، مدارس، ثبتاحوال و محیطهای رسمی درخواست میشود.
عکس پرتره هنری: این نوع عکس را برای بازیگران، هنرمندان و ورزشکاران و . … پیشنهاد میکنند.
عکس پرتره سیاسی: در این نوع پرتره اغلب از نمادهای ملی و میهنی و بومی به شکل چشمگیری استفاده میشود.
پرترههای تبلیغاتی: که بهعنوان یکی از پرطرفدارترین زیر شاخههای این نوع عکاسی به شمار میروند که معمولاً مصارف تجاری و تبلیغاتی دارند.
عکس پرتره خانوادگی: این نوع پرتره را معمولاً در مهمانیهای خانوادگی، مسافرتها جشنها مانند جشنهای عروسی و … به کار میبرند.
انواع ژانر عکاسی پرتره چیست
عکاسی پرتره دارای ژانرهای مختلفی است که هرکدام سبک و سیاق خود را دارند. اولین ژانری که قصد داریم به توصیف آن پردازیم سلف پرتره است. این سبک از عکاسی به معنای سلف پرترهٔ تصویری از خود است. ممکن است این تصور به وجود بیاید که سلفی نیز به همین شکل است. اما تفاوت واضحی بین این دو مورد است.
سلف پرتره به شکل دقیقی ترکیببندی میشود اما این موضوع در مورد سلفی وجود ندارد. این سبک به شکل متفکرانه بوده و به مفهوم ایجاد یک تصویر ماندگار از خود است.
عکاسی پرترههای پرزرقوبرق و فریبنده:
در این سبک از پرتره همه چیز در جهت جذب زیبایی سوژه پیش میرود. این مدل از عکاسی به شیوهٔ پرتره را معمولاً باهدف یک ظاهر طراحی شده مانند آرایش مو و صورت برنامهریزی میکنند. این شکل از عکاسی بر زیبایی یک فرد تمرکز کرده و با عنوان زیبایی نیز شناخته میشود. مهمترین ویژگی پرتره پرزرقوبرق فریبنده بودن آن است که معمولاً برای نمایش زیبایی یک زن به کار میرود.
پرترههای صافوساده:
این نوع از عکاسی پرتره کاملاً برخلاف نوع پرترههای سنتی تر هستند. در این سبک از عکاسی افراد به شکل کاملاً بیریا نمایش داده میشوند. معمولاً این شکل از عکاسی به شیوه پرتره برای ثبت لحظات واقعی افراد به کار میرود؛ بنابراین عکاسان معمولاً خود را در موقعیتی قرار میدهند تا سوژه کمتر از عکس گرفتن آنها آگاه باشد.
عکس پرتره حیوانات خانگی:
در سالهای اخیر این سبک از عکاسی بسیار موردتوجه قرار گرفته است. درصورتیکه رابطهٔ خوبی با حیوانات خانگی دارید این شکل از عکاسی میتواند یک روش جذاب برای ثبت شخصیت حیوانات خانگی باشد.
نکات مهم در عکاسی پرتره چیست؟
برای انجام عکاسی پرتره نکات حساس و مهمی وجود دارد که باید آنها را مدنظر قرار دهید. درست است این کار ساده نیست شما باید به موارد فنی مانند تمرکز و نورپردازی توجه کنید.
در کنار آن نباید موارد غیرفنی را از نظر دور بدارید این موارد شامل کار با یک موضوع زنده و ترکیببندی شده است. درصورتیکه تازه به عرصهٔ عکاسی به شیوه پرتره وارد شده باشید ممکن است این کارها سخت به نظر برسد اما برای گرفتن یک پرتره حرفهای لازم است چند مورد را مدنظر قرار دهید.
عکاسان پرتره باید این امکان را داشته باشند که از نور مناسب استفاده کنند. این امر در خلق پرتره حرفهای بسیار تأثیرگذار است. عکاسان حرفهای به شکل معمول برای ایجاد نور مناسب از لوازمی استفاده میکنند تا نور مناسب را به چهرهٔ فرد بتابانند. پس از انجام این کار نیز باید به تنظیم نور بپردازند.
عکاسی پرتره و نسبت روشنایی در این نوع عکس رابطهٔ تنگاتنگی دارند. عکاسان باید بتوانند نسبت روشنایی را تشخیص دهند و از لحاظ نور دو سمت صورت را که به شکل تاریک و روشن است با همدیگر مقایسه کنند.
انتخاب لنز یکی دیگر از موارد مهم در این زمینه است. لنزی که برای این نوع عکاسی انتخاب میکنند نه فقط موضوع را بلکه پسزمینه را نیز میتواند تغییر دهد. بسیاری از عکاسان در عکاسی پرتره پسزمینه را فراموش میکنند آنها بر روی موضوعات دیگر تمرکز میکنند که این کاملاً اشتباه است.
اما لازم است که هنگام انتخاب پسزمینه برای عکس پرتره به این موارد نیز توجه کنید. تضاد، مناطق روشن، میزان وضوح تصویر و رنگهای روشن را در پسزمینه بسیار مهم هستند.
انواع عکاسی از چهره
عکاسی مدلینگ: این شیوهٔ عکاسی از سال 1882 در فرانسه توسط فردی به نام نیپس رواج یافته است. در واقع مدلینگ یکی از شاخههای عکاسی است که در آن از طرحهای عکسبرداری میشود که توسط طراحان ماهر طراحی شده که این طرحها بر روی مدلها اجرا میشوند. این شاخه از عکاسی نوعی عکاسی تبلیغاتی به شمار میرود که بسیار جالب و پرمحتوا است.
عکاسی مدلینگ در بیشتر مواقع نیاز به تجهیزاتی دارد که شامل فلشهای چتری، رفلکتور، سافت باکسها و … میشوند. در عکاسی مدلینگ از لنزهای زوم 70 تا 210 استفاده میکنند. یکی از مهمترین نکات در این نوع عکاسی لوکیشن است. اساس کار در این نوع عکاسی مد، لباس و زیبایی است بنابراین لازم است که عکاس همهٔ تمرکز خود را بر روی این موضوع بگذارد. عکاسی فشن نام دیگر عکاسی مدلینگ است.
همهٔ عکاسان بهزعم آشنایی با عکاسی نمیتوانند در این زمینه فعالیت بکنند. عکاسان فشن باید از دید، مهارت و ارتباطات لازم برخوردار باشند. شاید جالب باشد اما یک عکاس فشن باید بیشتر از هر چیزی از حوصله و صبر زیادی برخوردار باشد تا بتواند بهترین عکسها را بگیرد.
عکاسی به روش آتلیهای
عکاسی پرتره در بیشتر مواقع در استودیو و آتلیه انجام میگیرد. اما نکتهای که در اینجا قصد داریم به آن اشاره کنیم تفاوت عکاسی آتلیهای با عکاسی در فضای باز است. یکی از مهمترین ویژگیهای عکاسی استودیویی یا عکاسی آتلیهای کنترل نورپردازی در این نوع عکاسی است.
در این نوع عکاسی از آتلیه بهعنوان یک فضای خالی جهت شروع کار استفاده میکنند. سپس عکاس زمینهای ایجاد میکند که تصمیم میگیرد شامل چه چیزهایی باشد. در هنگام طراحی پسزمینه عکاسان تصمیم میگیرند چیزهایی را حذف کنند. مواردی که حذف میشوند شامل لباس و لوازم جانبی است.
عکاسی آتلیهای با عکاسی در فضای باز بسیار متفاوت هستند. عکاسی آتلیهای این امکان را برای شما به وجود میآورد که همهٔ موارد را تحت کنترل خود در بیاورید. زمانی که قصد دارید عکاسی را در فضای باز انجام دهید امکان دارد که عکاسی در یک محیط داخلی یا خارجی انجام بگیرد. عکاسان در یک فضای بیرونی باید با شرایط مختلفی مانند بادوباران و شرایط مختلف نور مقابله کنند.
زمانی که در یک فضای داخلی عکاسی انجام میگیرد امکان دارد که عکاس مجبور باشد با نور کمتری برخورد کرده و اشیا را منحرف کند.
لازم است که برخی از تجهیزات آتلیه را به فضای باز ببرید تا بتوانید عکاسی کنید. این امر باعث میشود که فضای حرفهای تری را در اختیار داشته باشید.
نورپردازی در عکاسی استودیویی
نورپردازی بهعنوان مؤثرترین مسئله در عکاسی آتلیهای به شمار میرود. زمانی که محیط آتلیهٔ شما یک فضای تاریک و بسته باشد این موضوع تأثیر بیشتری خواهد داشت. همانطور که قبلاً اشاره کردیم عکاسی آتلیهای یکی از شاخههای عکاسی حرفهای به شمار میرود. در بیشتر موارد مشاهده میکنیم که عکاسی پرتره نیز در این شاخه قرار میگیرد.
بیشتر عکاسان حرفهای عقیده دارند که در عکاسی آتلیهای از فلاش یا اسپید لایت برای ایجاد نور مناسب استفاده کنند. به این دلیل که این شکل از نورپردازی بسیار انعطافپذیر است و بهسادگی نیز قابلحمل است.
عکاسی آتلیهای حرفهای تنها با ایجاد نورپردازی مناسب امکانپذیر است. در آتلیه علتهای گوناگونی وجود دارد که لازم است هر نوری را باتوجهبه شرایط مختلف استفاده کنید. این نورپردازیها شامل نور تخت، گسترده، کوتاه، دوگانه، نور از پشت، لبهای، پروانهای، حلقهای، نور نرم و سخت میشود. هرکدام از این نورها را باید در مکان مناسب خود به کار بگیرید.
هدف از عکاسی و عکس پرتره چیست
عکاسی پرتره بر اساس تعریفی که در نوع عکاسی دارد اهداف خاصی را دنبال میکند که شامل ثبت شخصیت و روحیات و هویت یک فرد است. این نوع عکاسی بهوسیلهٔ نورپردازی و ژست و خلق موقعیت مکانی انجام میگیرد.
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم در این شیوه از عکاسی هدف فراتر از گرفتن یک عکس فوری است. در این شیوه مهمترین چیز گرفتن جوهر هویت و نگرش فرد است که باید باهنر عکاسی به ثبت برسد.
عکاسی پرتره شامل چند رویکرد میشود که این رویکردها عبارتاند از صریح و خلاقانه، محیطی و ساختگرایی که هرکدام ویژگیهای خاص خود را دارند. یک عکاس پرتره باید تشخیص دهد که کدام رویکرد برای فرد مراجعهکننده مناسب است.
عکاسان پرتره وظیفه دارند که از سوژه در بهترین حالت عکس بگیرند؛ بنابراین عکاسان در این شکل از عکاسی وظیفه دارند که بهترین مکان را در پسزمینه پیدا کنند. یکی از انتخابهای بسیار رایج در عکاسی پرتره استفاده از پسزمینههای ساده در محیطهای استودیویی است. این گزینه برای عکاسی پرتره سنتی بسیار ایدئال است.
این شیوهٔ عکاسی به عکاسان امکان میدهد که سوژهٔ خود را جدا کنند و عناصری را که موجب حواسپرتی میشود را حذف کنند. در عکاسی پرتره هر مکانی که انتخاب میشود باید این اطمینان را به وجود بیاورد که تمرکز اصلی بر روی موضوع اصلی باشد نه پسزمینهای که در پرتره وجود دارد.
نتیجهگیری
عکاسی پرتره دلایل زیادی میتواند داشته باشد این دلایل امکان دارد از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. ایجاد یک پرتره امکان دارد برای لذت شخصی، حفظ تاریخی و مارک تجاری باشد.
سبکهای مختلفی در عکاسی پرتره وجود دارد که به عکاسان اجازه میدهد تا کارها و احساسات خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. عکس پرتره میتواند برای سرگرمی یا لذت باشد یا برای هدف خاصی گرفته شود. یکی از انواع پرتره که بسیار محبوب است پرترههایی با سبک زندگی است که باهدف گرفتن پرتره از افراد در محیط روزمره است.
یکی از مهمترین عوامل که برای عکس پرتره وجود دارد ایجاد بهترین زاویه صورت برای صورت فرد است. دقت کنید که یک عکاس حرفهای در وهلهٔ اول باید با مدلش ارتباط برقرار کند و زاویهٔ درست را برای چهره تشخیص دهد تا بتواند بهترین حالت پرتره را انتخاب کند.
عکاسی پرتره بهعنوان یکی از ژانرهای عکاسی است که مانند سایر شاخههای عکاسی نیاز دارد که یک سری تنظیمات انجام بگیرد تا یک پرترهٔ حرفهای داشته باشید. آشنایی با دوربین و تجهیزات عکاسی در این ژانر برای عکاسان حرفهای و آماتور جزو ضروریات به شمار میآید.
اگر به ادیت و روتوش عکس پرتره علاقه مند هستید، پیشنهاد می شود در دوره تخصصی ویرایش عکس پرتره شرکت کنید.
- مقالات بیشتری درباره عکاسی چهره و آموزش ادیت عکس در سایت موجود می باشد و می توانید مطالعه کنید. با سپاس از نگاه شما